GreekEnglish EspañolSvenska (Sverige)Finnish (Suomi)
Καταπιεσμένες γυναίκες

Λίγες κοινωνίες παρείχαν πλήρη ισότητα σε γυναίκες και άντρες, ίσως καμμία. Μετά από τόσες χιλιετίες καταπίεσης, η παθητικότητα, η έλλειψη πηγμής και πρωτοβουλίας, η δειλία και ο φόβος είναι ακόμα βαθειά χαραγμένα στη ψυχοσύνθεση πολλών γυναικών, ακόμα και στην τωρινή εποχή. Μερικές γυναίκες κρατάνε τον εαυτό τους δεμένο με αόρατα δεσμά και αρνιούνται να κάνουν ένα βήμα μπρος.

Η Εύη, 39, είδε μια ζωή στο Μαρόκο του 18ου αιώνα, όπου μεγάλωσε σε φτωχό σπίτι. Στα 17 της, ο πατέρας της τήν έταξε σε ένα πλούσιο γνωστό του άντρα. Η Εύη αγαπούσε ένα φτωχό της συγχωριανό, και τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Δεν τόλμησε να το πει στον πατέρα της ούτε να φέρει αντίρρηση στο γάμο. Την παραμονή της τελετής βγήκε νύχτα από το σπίτι για να συναντήσει τον αγαπημένο της, ώστε να κλεφτούνε. Όμως στο δρόμο είδε έναν γνωστό του πατέρα της, φοβήθηκε μην τη δει και γύρισε σπίτι. Ο γάμος έγινε και έζησε μια ζωή μιζέριας. Δικαιολογούσε τη δειλία της λέγοντας στον εαυτό της ότι ήταν πολύ όμορφη και άξιζε τον πλούσιο γαμπρό. Την απορρόφησαν τα παιδιά της και συμβιβάστηκε. Το φτωχόπαιδο ερχόταν καμμιά φορά να τούς φέρει εμπορεύματα και βλέπονταν φιλικά. Στα 60 της ο άντρας της πέθανε. Ήταν πλέον ελεύθερη να ζήσει τον έρωτά της με το γειτονόπουλο, που δεν παντρεύτηκε. Ή μήπως όχι; Το μαντέψατε: ούτε τότε τον έζησε, γιατί φοβόταν τι θα πει η κοινωνία! Αυτή δεν έβλεπε καν τις επιλογές της σαν φόβο ή συμβιβασμό, αλλά σαν αναγκαίο κακό. Έλεγε ότι έτσι ήταν η κοινωνία και έπρεπε να υπακούει στο τι ήταν πρέπον και τι όχι. Ο φίλος της τής έδειξε το ερωτικό του ενδιαφέρον και τότε, αλλά αυτή δεν ενέδωσε. Οι δύο ερωτευμένοι έζησαν σαν φίλοι έως τα βαθειά γεράματα θεωρώντας ότι «ήταν πολύ αργά». Και σ’ αυτή τη ζωή, η Εύη δεν παίρνει καμμία πρωτοβουλία με τους άντρες. Είχε σχέση με ένα παιδί με τον οποίο χώρισαν δύο φορές. Στην ύπνωση είδε ότι αυτός την αγαπάει, και ας είναι τώρα με άλλη. Eίδε ότι με μια της κίνηση θα γυρίσει σ’ αυτήν. Τής δείχνει το ενδιαφέρον του, αλλά η Εύη δεν κάνει καμμία κίνηση, γιατί περιμένει να την κυνηγήσει! Είδε ότι αν δεν κάνει μια κίνηση θα τον χάσει. Μέχρι και που έφυγε από μένα δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει αυτή την κίνηση. Η ζωή στο Μαρόκο την επηρεάζει εμφανώς και δεν είναι ακόμα έτοιμη να αλλάξει. Αν και βασανιστικό, είναι βολικό να είσαι το θύμα. Τραβάς την προσοχή των άλλων και έχεις κάτι να λες.

Η Bίκη, 58, επηρεάζεται πιο πολύ από αυτή τη ζωή, από το «τι θα πούνε». Η Bίκη είχε έναν παιδικό φίλο, τον Νίκο, με τον οποίο όμως χάθηκαν όταν μεγάλωσε. Ο πατέρας της τής έκανε συνοικέσιο με έναν άλλο άντρα και παντρεύτηκαν. Όταν ο Νίκος ξαναεμφανίστηκε και τής έδειξε το ενδιαφέρον του, ήταν πολύ αργά για εκείνη. Έκανε οικογένεια και απορροφήθηκε από τα παιδιά της. Τώρα αυτά είναι πάνω από 20 χρονώ και ο γάμος της νεκρός. Ο Νίκος ξαναεμφανίστηκε και τής έδειξε ξανά τα αισθήματά του. Αυτή τον απώθησε ευγενικά, ενώ ακόμα τον αγαπάει. Τι τη σταματάει; Τι θα πει η κοινωνία! Λέει και άλλες δικαιολογίες στον εαυτό της, ότι δε θέλει να πληγώσει τα παιδιά της και τον άντρα της, αλλά στην ύπνωση είδε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Την πήγα 10 χρόνια στο μέλλον. Είδε ότι ο άντρας της θα έχει πεθάνει και αυτή θα είναι μόνη. Τη ρώτησα για τον Νίκο. Η σχέση τους θα μείνει φιλική, γιατί αυτή δεν το παίρνει απόφαση ούτε και τότε. Το ίδιο σενάριο με την προηγούμενη πελάτισσά μου, θεωρεί πια ότι γέρασε και τι θα πει ο κόσμος... Η δική της δικαιολογία είναι ότι θα ταξιδεύει, θα έχει φίλες και χόμπυ και δε θα βαριέται. Όταν ξύπνησε, και η αδερφή της που ήταν παρούσα και εγώ τής εξηγήσαμε πώς οι φόβοι της την παραλύουν, αλλά μάταια. Τι να πω άλλο απ’ το ότι κάποιοι τα έχουν όλα έτοιμα και τα πετάνε και κάποιοι άλλοι παλεύουν και βασανίζονται μια ολόκληρη ζωή για ένα ψίχουλο έρωτα και ευτυχίας. Ούτε η Bίκη ήταν έτοιμη να αλλάξει. Δεν ήρθε για υπνοθεραπεία, αλλά για ύπνωση. Για μια εμπειρία δηλαδή. Και οι δύο αυτές γυναίκες πρέπει να θελήσουν πρώτα να αλλάξουν. Έπειτα θα χρειαστεί να δουλέψουν με τον εαυτό τους, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αυτοβελτίωσης.

Η Νίτσα, 38, είχε μια ζωή στη Σκωτία το 103 Μ.Χ. Ο άντρας της τη χτύπαγε και είχε ερωμένες. Την παράτησε, αυτή τα έφτιαξε με έναν άλλο που όμως πέθανε. Έμεινε μόνη ως το θάνατό της. Είδε και μια άλλη ζωή στο Λίβανο όπου καταπιέστηκε ακόμα περισσότερο. Τώρα συνεχίζει να είναι υπερβολικά ανεκτική με τους δεσμούς της. Ο ένας τη χτύπαγε και την έβριζε, ο άλλος τής έφαγε χρήματα και ο τρίτος έφευγε και ξαναγύριζε όποτε γούσταρε. Όμως η Νίτσα είναι πιο συνειδητοποιηγμένη από τις προηγούμενες πελάτισσές μου και αποφάσισε να γίνει πιο απαιτητική. Έπασχε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάλαβε ότι ήταν λάθος. Έχει μπει σε έναν πνευματικό δρόμο με γιόγκα, διαλογισμό και εναλλακτικές θεραπείες που τη βοηθούν. Είδε και μια ζωή το 48.000 Π.Χ. στο Περού και ήρθε σε καλύτερη επαφή με τη δύναμή της.

Η Θεοδώρα, 46, είδε μια ζωή στην Αίγυπτο το 8843 Π.Χ. Οι γονείς της την είχαν παντρέψει με το ζόρι. Αυτή, παρόλο που έκλαιγε, δεν αντέδρασε. Είπε ότι δεν είχε πού να πάει. Αν το έσκαγε,οι φύλακες του πατέρα της θα την έβρισκαν και θα τη σκότωναν. Τελικά όταν γνώρισε τον άντρα της καλύτερα τον συνήθησε. Ο ίδιος άντρας βρέθηκε και τώρα στη ζωή της από τα 14 της χρόνια. Έρωτεύτηκαν και έγιναν εραστές. Όταν μεγάλωσαν, αυτός τής έκανε πρόταση γάμου. Αυτή αρνήθηκε και παντρεύτηκε άλλον. Με τον Γιάννη έμειναν παθιασμένοι εραστές μέχρι και πέρυσι. Το γιατί δεν ήθελε να τον παντρευτεί παρέμεινε ένα αίνιγμα για τη Θεοδώρα. Αυτό το αίνιγμα μάς το έλυσε ο οδηγός της. Το σχέδιο της ζωής της ήταν να μάθει ο Γιάννης ότι δεν μπορεί να έχει για γυναίκα όποια θελήσει αυτός! Ήταν ένα μάθημα που δεν είχε μάθει ποτέ. Ο άνω εαυτός της την καθοδηγούσε να αρνηθεί το γάμο. Επίσης, από πέρυσι που τον παράτησε δεν είναι να μείνουν ούτε φίλοι. Πρέπει να νιώσει ότι την έχασε εντελώς. Παρόλο που το μυστήριο λύθηκε, η Θεοδώρα δεν ένιωσε και πολλή παρηγοριά. Έζησε μια ζωή όπου ουσιαστικά θυσιάστηκε αλλά και καταπιέστηκε. Και αυτή λοιπόν μια καταπιεσμένη γυναίκα, αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους. Για έναν ανώτερο σκοπό. Τώρα που τής αποκαλύφθηκαν νοιώθει μεν γαλήνη, αλλά επαναλαμβάνει ότι ποτέ πια δε θα κάνει τέτοιο σχέδιο!